Goed gereedschap is het halve werk.

Een oud gezegde dat nog steeds van kracht is. Gereedschap ontwikkelt zich in de loop van de tijd door en dat betekent dat ook de fotograaf met zijn tijd mee moet gaan.

 

Uiteraard heb ik eerst diverse analoge spiegelreflex camera's versleten waaronder diverse Praktica's, een Pentax, een Mamiya Secor en een Fuji. In het analoge tijdperk had ik ook nog een donkere kamer en drukte zelf foto's af in zwart-wit.

 

Vanaf 2004 ben ik net als vele anderen met mij, het digitale foto-tijdperk ingestapt. Geen donkere kamer meer maar digitale fotobewerking om nog veel mooiere resultaten te bereiken. Wat een vooruitgang! Sinds 2004 heb ik inmiddels diverse digitale camera's gehad. In chronologische volgorde zijn dit: (klik op de naam voor meer achtergrondinformatie en technische details)

Fuji Finepix S5500 (2004 - 2006)

Dit was een heerlijke camera om mijn digitale foto avontuur mee te beginnen. Ik kon er mooie plaatjes mee maken. Maar ja, op een gegeven moment wil je wat meer mogelijkheden, wat meer zoom en een groter schermpje. Wat meer pixels en zo.

Panasonic DMC FZ50 (2007 -2011)

De FZ50 was voor mij een waardige opvolger van de S5500. Deze camera heeft een Leica lens en dat zie je: prachtige foto's, groot zoombereik en een mooie on-scherpte op de achtergrond. Handmatige zoom en scherpstelling 12 X optische zoom (35 tot 420 mm.) en nog veel meer voordelen.

Panasonic DMC-FT1 (2009 - 9-2022)

In 2009 ging ik naar Indonesië. En daar kun je geweldig snorkelen boven het levend koraal en wordt je omgeven door duizenden prachtig gekleurde vissen. Met die kennis wilde ik natuurlijk ook onderwater foto's kunnen maken en deze camera kan dat tot op 3 meter diepte. Naast deze fijne eigenschap is het ook een geweldige camera voor macro foto's en hij heeft een grotere groothoek dan de FZ50. Een mooie "bij-camera" met, net als de FZ50, een Leica lens. Ik heb veel foto's met het camera'tje gemaakt en heb er lang plezier van gehad. 

Fuji X-S1 (2012 - 11-2016)

En na de FZ50 kwam ik er achter dat er nóg meer mogelijk is. Nog meer zoom, nog meer groothoek, een nog groter scherm etc. Dan denk je eerst aan de opvolgers: van de FZ100 tot en met de FZ200. Maar wat deze camera's ten opzichte van de FZ50 voor mij misten waren de handmatige zoomring en scherpstelring. En die vond ik wel op deze geweldige camera: de Fuji X-S1. Met een bereik van 24 tot 624 mm heb je geen losse objectieven meer nodig. En ook de andere features waaronder een veel grotere sensor maken deze camera tot een volwaardig alternatief voor een spiegelreflexcamera. Ik was er erg blij mee.

Panasonic DMC-FZ2000 (11-2016 - 2019)

Ik heb bijna 5 jaar lang veel plezier gehad van de

Fuji X-S1. Maar toen kwam de Panasonic DMC-FZ2000

op de markt. Een camera met een 2 x grotere sensor

(1 inch!) dan de X-S1, 4K fotografie en filmen, een

Leica DC Vario Elmarit lens, een heel veel snellere autofocus, 20 megapixels, en nog veel meer pluspunten. Kortom; de ideale camera voor de fotograaf die niet steeds een objectief wil verwisselen, maar die toch de kwaliteit van een spiegelreflex of systeemcamera eist. Oké, het zoombereik is weliswaar ietsjes minder dan de X-S1 (24-624mm versus 24-480), maar dat is verwaarloosbaar.

Na een uitstapje naar Fuji ben ik toch weer terug bij Panasonic. Het voelt als thuiskomen.  

Ricoh Theta SC (10-2017 - heden).

Deze 360 graden camera is een leuke gadget. Hij heeft aan twee kanten een super groothoeklens en de camera plakt de twee beelden die het maakt naadloos aan elkaar. Je gebruikt je smartphone (bij mij is dat een Samsung S5 mini) als zoeker en afstandsbediening. Het zijn leuke plaatjes waar je met behulp van de muis in en uit kunt zoomen en 360 graden rond kunt kijken. In een ruimte of plek waar je je camera even alleen kunt laten zonder dat hij gestolen wordt kun je de mooiste foto's maken. Alle andere foto's worden helaas een "selfie". Het is een mooi stukje speelgoed en leuke aanvulling op de bestaande apparatuur.

DJI spark (11-2017 - heden).

Nog een leuke gadget: een drone. Een mini uitvoering van de bestaande drones tegen een zeer betaalbare prijs. De body is qua oppervlakte iets groter dan een smartphone. Ook bij deze gadget gebruik je je smartphone als zoeker. En ook als afstandsbediening om met de drone te vliegen. Hij heeft een 12 Megapixel camera en een 1/2.3" sensor en maakt prachtige video's. Maar als fotograaf doe ik dat laatste natuurlijk liever niet. Het is alweer een leuk stukje speelgoed en leuke aanvulling op de bestaande apparatuur.

Nikon D7500 en Tamron 16-300mm (02-2018 - 07-2021).

En toen kwam Tamron met een 16-300mm objectief. Daarmee overtreft een spiegelreflex camera qua bruikbaarheid en kwaliteit nu eindelijk de superzoom camera's. Door de ASP-C sensor is de cropfactor 1,5 waarmee het objectief te vergelijken is met een 24-450 mm full-frame objectief. Een razendsnel en superscherp autofocus objectief verhoogt de kwaliteit enorm. Later kwamen daar nog de Tamron 150-600 mm en Tamron 10-24 mm bij. Ik was er blij mee. 

Sony A7R4 en Sony 24-240 mm (7-2021 - heden).

Na een ontmoeting met een vriend die een ervaren fotograaf is viel ik als een blok voor de Sony systeemcamera (dus zonder spiegel) met een 61 MP full-frame sensor. Een razendsnel en superscherp autofocus 24-240 mm objectief verhoogt de kwaliteit en het gebruiksgemak enorm. Ik heb mijn Nikon set ingeruild tegen deze set. Later kwamen daar nog de Tamron 150-500 mm (te zien op de foto rechts boven) en een Samyang 14 mm bij. Een mooie complete set waarmee nóg mooiere en veel scherpere foto's gemaakt kunnen worden. Wel een hoop kilo's in de fototas, maar dat is de moeite waard.

Olympus Tough TG-6 (10-2022- heden). Na 13 jaar de Panasonic FT-1 met veel plezier te hebben gebruikt werd het tijd voor een opvolger. En die heb ik gevonden in de Olympus Tough TG-6. Een "ruige" camera die tot 15 meter onder water kan en met gemak een val van 2 meter hoogte overleeft. Daarnaast heeft de camera een fantastische macro fotografie functie. Het is een mooie "bij-camera" die ik standaard in mijn auto heb liggen en meeneem op fiets en wandeltochten.

 

andrefoto.nl 

© André van der Velden

Copyright ©

LET OP! De inhoud van deze site is auteursrechtelijk beschermd. De rechten berusten bij de eigenaar van andrefoto.nl.

Om foto's in groot formaat te bestellen of als je toestemming wilt krijgen om mijn foto's te gebruiken of als je een reactie wilt geven op mijn foto's, dan kun je een mail sturen naar: info@andrefoto.nl